Author Topic: Tool loading and unloading problems  (Read 227 times)

Mickyblueeyes

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
    • View Profile
Tool loading and unloading problems
« on: February 17, 2020, 12:38:18 PM »
The z axis was making a grinding noise so I decided to replace the rack and pinion, in the end I changed the pinion and turned the rack back to front as only one side was worn, on reassembly I went through the calibration procedure for the cams using tool 2 and tool5, and reset the focussing etc for camera 1 and camera 2, I then ran the tool height routine which seems to run without a nozzle fitted (no instructions).

Since carrying out the above I have a problem where the machine cannot put the nozzle back into the tool station, and occasionally doesnt pick up the tool, I have never used the tool station height calibration before and I am wondering whether it needs tweaking somehow so that the nozzle is picked and place lower in the tool station to allow it to turn and lock properly.

Any Ideas?

Mike

lurowl

  • Newbie
  • *
  • Posts: 41
    • View Profile
    • LS Electronics Group
Re: Tool loading and unloading problems
« Reply #1 on: February 17, 2020, 05:29:18 PM »
I am having the same problem but only have the issue with tool 2 (or I should say tool position 2) tool 2 in any other position works fine

alanambrose

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 94
    • View Profile
Re: Tool loading and unloading problems
« Reply #2 on: February 20, 2020, 02:16:10 PM »
Hi,

One thing that took me a while to figure out originally - is that I had one tool that didn't load well. Turned out it had a mostly blocked orifice (can I say that on here :) ) - and the resulting back pressure was stopping it from being pushed on properly.

I've tried the tool block height cal a few times both with and without the nozzle and in both cases the results didn't seem to make much sense - so I reverted to the old height - but I would like to learn the right call method too as I think I have a small error on pickup height.

Also, anyone know how to do the fid cam cal? A member on here recently implied they did.

I've been using my RV a lot over the last few days and by-and-large it has been working out well. I sure wish I had access to the source code though so I could make some UI improvements.

Alan

Mickyblueeyes

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
    • View Profile
Re: Tool loading and unloading problems
« Reply #3 on: March 06, 2020, 03:36:04 PM »
Thanks for your replies to this one, It seems the problem wasn't height just accuracy, I think after reassembly of the arm head the nozzle position was slightly different, I re worked the tool positions and now it works perfectly.

Micky